Az objektív is lehet szubjektív!

Egy bankkártya terminál szolgáltató tájékoztatója a bankközi jutalékról

bankkártya terminál

Bankkártya terminál

Szabad piac, kapitalizmus, tőkefelhalmozás, ezek mind olyan csodálatos kulcsszavak, amikről a legtöbb ember tudomást sem vesz, miközben teljesen meghatározzák az életüket. A pénzügyi rendszerek hihetetlenül bonyolultak, mondhatni átláthatatlanok, aminek természetesen megvan a maga oka. Ahogy egyre jelentek meg a különféle szolgáltató rendszerek, úgy igyekezett mindenki megteremteni a saját működését finanszírozni képes tőkét.

Ezt természetesen úgy tették meg, hogy a végfelhasználókra terhelték az összegeket, gyakran azok tudta nélkül. Ki hallott a bankközi jutalék intézményéről? Elég kevesen, miközben mindenkire komoly hatással van, aki kártyával vásárol, de azokra is, akik nem. Erre bővebben is kitérnek a novopayment.hu weboldalon. De mi ez a fogalom pontosan? A bankközi jutalék voltaképpen egy háromoldalú megállapodás eredménye, amit következetesen a fogyasztó fizet meg. Miért van így? Az mindjárt látható lesz.

A kártyát kibocsájtó bankok, a kártyatársaságok és a kereskedők egyessége voltaképpen csak az első két szereplő közös megállapodásából származik, amit a harmadik fél tudomásul vesz, vagy bukja azon vevőket, akik kártyával óhajtanak fizetni. A megállapodás értelmében minden vásárlás ellenértékének egy része a kártya kibocsájtó bankhoz fog kerülni, a különféle költségek fedezésére. Mivel a nagy cégek teljesen monopolhelyzetet tartanak fent, így a kereskedők valójában képtelenek beleszólni az összegek meghatározásába.

Egyszerűen elfogadják és ami szinte biztos, hogy beépítik az árakba. Ilyen formán viszont a vásárló az, aki megfizeti a nagy cégek profitját. Mivel nincs külön árképzés a kártyával és a készpénzzel vásárolt termékekre, így voltaképpen mindenki fizet. Az állam erre a folyamatra olyan módon játszik rá, hogy kötelezővé tette a készpénzmentes fizetés biztosítását. Csak apró százalék ez a sokból, de éppen elég ahhoz, hogy plusz kiadást jelentsen azoknak, akik keményen megdolgoznak minden forintért. A szolgáltatásoknak tehát árúk van, amit gyakran függetlenül a szereplőktől, a vezető pénzügyi aktorok határoznak meg. Jó ezzel tisztában lenni.