Az objektív is lehet szubjektív!

Mi a bonus malus rendelet lényege?

bonus malus

Bonus malus

A BONUS MALUS olyan biztosítási rendszer, amit gépjárműbiztosítások esetén használnak. A rendszer lényege, hogy jutalmazza azokat az ügyfeleket, akik nem szenvednek károkat, míg bünteti azokat, akik gyakran jelentenek káreseményeket. A Biztoshely is kiemeli ennek a jelentőségét a weboldalán.

Jutalomrendszer az alacsony kockázatú ügyfeleknek

Az alapötlet, hogy azok az ügyfelek, akik hosszú ideje nem jelentettek káreseményt és így alacsony kockázatot jelentenek a biztosítónak, kedvezőbb BONUS MALUS besorolást kapnak. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási díj alacsonyabb lesz, így kevesebbet kell fizetniük.

Büntetőrendszer a magas kockázatú ügyfeleknek

Azok az ügyfelek, akik gyakran jelentenek káreseményeket vagy magas kockázatot jelentenek a biztosítónak, rosszabb BONUS MALUS besorolást kapnak. Ennek eredményeként magasabb biztosítási díjat kell fizetniük, mivel nagyobb kockázatot jelentenek a biztosítónak.

Besorolási skála és pontrendszer

A BONUS MALUS rendszer általában egy skálát használ a besoroláshoz, ami pontokat rendel minden ügyfélhez a kockázati profiljuk alapján. Például az alacsony kockázatú ügyfelek alacsony, míg a magas kockázatúak magasabb pontszámot kapnak. Majd ezeket a pontokat átalakítják egy besorolási skálára, ami meghatározza a biztosítási díjat.

Besorolás változása

A BONUS MALUS rendszer lehetővé teszi, hogy az ügyfelek besorolása változzon az idő múlásával, attól függően, hogy jelentettek-e káreseményeket vagy sem. Ha valaki hosszú ideig nem jelent káreseményt, akkor javíthatja a besorolását és csökkentheti a biztosítási díját. Azonban, ha valaki gyakran jelent károkat, akkor romolhat a besorolása és emelkedhet a biztosítási díja.

Az átmeneti időszakok fontossága

Fontos megérteni, hogy a BONUS MALUS rendszer nem minden esetben reagál azonnal az új káreseményekre vagy azok hiányára. Általában vannak átmeneti időszakok, ez idő alatt az új káresemények nem befolyásolják az ügyfél besorolását. Ez lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy felkészüljön a változásokra és esetlegesen megpróbáljon javítani a kockázati profilon.

Az egyes biztosítótársaságok különbségei

Fontos megjegyezni, hogy a BONUS MALUS rendszer nem minden biztosítótársaságnál azonos módon működik. Minden biztosítótársaság saját BONUS MALUS skálával és szabályokkal rendelkezik, amelyek alapján kiszámolják az ügyfelek díját és kockázati besorolását. Ezért ajánlott alaposan megismerni a választott biztosító BONUS MALUS rendszerét és feltételeit.

A rendszer előnyei és korlátjai

A BONUS MALUS rendszernek számos előnye van, mind a biztosítótársaságoknak, mind az ügyfeleknek. Segíthet az ügyfeleknek a biztonságosabb vezetésre ösztönzésben, miközben a biztosítótársaságoknak segít a kockázatkezelésben és a profitabilitás javításában. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a rendszernek vannak korlátjai is, például az, hogy az ügyfelek díjai évente változhatnak és a rendszer nem mindig teljesen igazságos minden körülmény figyelembevételével. Érdemes tisztában lenni ezzel a rendszerrel, mivel kihat a pénztárcánkra is.