Az objektív is lehet szubjektív!

Cserepeslemez vagy valódi cserép – Előnyök és hátrányok

cserepeslemez

Cserepeslemez

A tetőfedő anyagok kiválasztása során sokan állnak válaszút előtt, különösen, amikor a cserepeslemez és a hagyományos cserép között kell dönteni. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, amiket érdemes alaposan mérlegelned, mielőtt végső elhatározásra jutnál. Melyek azok a jellemzők, amelyeket muszáj mérlegelned? Ebben segítünk!

Előnyök és hátrányok a cserepeslemez esetében

A cserepeslemez egyértelmű előnyei

A cserepeslemezek ár-érték aránya egyszerűen kiváló. Sokan azért is döntenek mellette, mert jellemzően olcsóbb négyzetméterre vetítve, mint a hagyományos cserép. Az anyagárak mellett, ugyanakkor a telepítés költségei is csökkenthetőek. Ezeknek a tetőfedő anyagoknak a felrakási folyamata gyorsabb és egyszerűbb. Ezt alapvetően a könnyűségüknek és nagyobb méretüknek köszönhetik. A gyors telepítés pedig kevesebb munkadíjat von magával. A cserepeslemez előnyei között még ott van a rendkívüli tartósság.

A szakszerű felületkezelésnek hála, könnyen ellenáll az időjárási viszontagságoknak, így szélsőséges körülmények között is megbízható választás. Ezért is tartósabb egy cserepeslemez tető, mint a hagyományos cseréppel fedett tetők. Az sem mellékes, hogy relatív kevesebb karbantartást igényel, mint a hagyományos kerámia és beton fedőelemek, mivel kevésbé hajlamos a törésre és repedezésre.

A cserepeslemez esetleges hátrányai

Bármennyire is jó egy adott termék, azért mindig akadnak olyan jellemzők, amiket fontos szem előtt tartani. Bár a cserepeslemez külseje imitálja a hagyományos típusok formáját, közelebbről nézve kevésbé autentikus a megjelenése. Továbbá, a cserepeslemez hajlamos a hőtágulásra, ami idővel a rögzítőelemek lazulásához vezethet. Ebből adódóan, rendszeres időközönként, ami néhány évet jelent, érdemes újra meghúzni a lefogató csavarokat. Amit még gyakran felsorolnak ellenérvként, hogy zápor vagy jégeső esetén a cserepeslemez hangosabb lehet, mint a hagyományos cseréptető. Ez viszont megfelelő szigetelés esetén csak kívül okozhat bármilyen akusztikai zavart.

A hagyományos cserép előnyei és hátrányai

Ami a cserepek mellett szól

A valódi cserép klasszikus és időtálló megjelenést kölcsönöz az épületnek, amit valljunk be, sokan kedvelnek. Jobb hőszigetelést nyújtanak, már csak vastagabb és sűrűbb anyagukból adódóan is, mint a cserepeslemez. A kerámia cserép kiváló tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik, ami biztonságossá teszi a használatát. A lemeztetők ebből a szempontból ugyanúgy megfelelhetnek az elvárásoknak.

Hátrányok a cserepek esetében

Ami alapból gondolkodásra késztethet, az többnyire a hagyományos cserép ára és telepítése. Ez ugyanis drágább lehet, a magasabb anyagköltségek és a bonyolultabb telepítési folyamat miatt. Nem mellesleg, több faanyagra lesz szükség a tartószerkezet kiképzésénél, mivel nehezebb. Fajlagosan tehát a kiadások miatt egyértelműen a cserepeslemez nyeri meg ezt a versenyt. A cserép törékenyebb, így szállítás és telepítés során könnyebben sérülhet.

Akkor mikor melyiket?

A cserepeslemez és a hagyományos cserép közötti választás nagymértékben függ az épület stílusától, a költségvetéstől, valamint az időjárásra is érdemes tekintettel lenni. Mindkét anyagnak megvan a maga helye a piacon és a döntés során figyelembe kell venned a projekt specifikus igényeit és körülményeit. Kérd ki a szakember véleményét a témában!