Az objektív is lehet szubjektív!

Mik a napelem telepítés szabályai?

Sokan feltételezik, hogy a napelemek telepítése egyszerű folyamat. Ők azt látják, hogy egy teljes rendszert 1-2 nap alatt telepítenek egy tetőre, és azt gondolják, hogy ez nekik is ilyen egyszerű lesz. Azt azonban nem tudják, hogy a teljes napelem telepítési folyamat több fontos és gyakran összetett lépést tartalmaz. A részletektől függően hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, mire a rendszer működni kezd. Ebben az átfogó útmutatóban lépésről lépésre végigvezetünk a panelek beszerelesének folyamatán, a kezdeti tervezéstől egészen a rendszer végső teszteléséig.

Mielőtt napelemeket telepítenél ingatlanodra, helyszíni felmérést és kezdeti konzultációt kell végezni. Ez is hozzátartozik a napelem rendszer telepítés szabályaihoz. A napenergia nem egy egyméretű megoldás, ezért szakértők áttekintik a költségvetésed, az ütemterved és az ingatlanod sajátosságait. Emellett felmérik az otthonod vagy kereskedelmi ingatlanod energiafelhasználását is, hogy kiderüljön, van-e olyan módosítás, amit a napelemek telepítése előtt el kell végezned annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a beruházásából. Minden részletet áttekintenek, és ha úgy döntesz, hogy napelemre váltasz, akkor olyan személyre szabott megoldást dolgoznak ki, ami megfelel az egyedi igényeidnek.

Találd meg a legjobb helyet az ingatlanon

Vannak iránymutatások, amikben arról van szó, hogy melyik a legjobb hely a napelemek telepítésére egy ingatlanon. A tető dőlésszöge és iránya befolyásolja a rendszer teljesítményét. A panelek jobb eredményeket produkálnak, ha déli fekvésű tetőre telepítik őket.

A modulok felszerelése és telepítése

Állítsd be a napelemek rögzítő rendszereit, amelyek támasztékul szolgálnak. A rendszert 18-36 fokban kell megdönteni és szögbe állítani a jobb napsugárzás érdekében. Szereld fel a paneleket konzolok, bilincsek vagy csavarok segítségével, hogy a modulokat szilárdan rögzítsd a platformon. Legyél különösen óvatos a telepítési folyamat során. Fogadj fel tapasztalt szakembert a munka elvégzésére, hogy elkerüld a nem kívánt baleseteket és károkat.

Helyezd el a vezetékeket

A napelem telepítésének következő szakasza az elektromos vezetékezés folyamata. Kezdd azzal, hogy kikapcsolod az otthonod áramellátását. Drótozd össze a napelemeket egy biztosíték doboz segítségével, és győződj meg arról, hogy a kábelek jól szigeteltek. Csatlakoztasd a külső vezetékeket a belső vezérlőpanelekhez, hogy az energia áramolhasson a töltésvezérlőhöz vagy az inverterhez.

Csatlakoztasd az elektromos alkatrészeket

Illeszd össze megfelelően az elektromos alkatrészeket. Idetartoznak a panelek, a töltésvezérlő, az akkumulátor és az inverter. Az inverterről az áramot otthonod fő vezérlőpaneljére irányíthatod. A napelemes rendszer teljesítményét számítógép segítségével is ellenőrizheted és felügyelheted.

Az ST Solar azért hozta létre ezt az útmutatót a napelem telepítés szabályairól, hogy jobban megértsd, mi történik az elejétől a végéig. A biztonságos és megfelelő napelemes telepítés érdekében kövesd a fent felsorolt lépéseket, vagy vedd igénybe a szakemberek szolgáltatásait, hogy elkerüld a nem kívánt károkat és baleseteket a folyamat során.