Az objektív is lehet szubjektív!

Szürkehályog kezelése: műtéttel vagy műtét nélkül?

szürkehályog

Szürkehályog

Egyre több ember küzd különböző szembetegséggel Magyarországon, amelyek között vannak olyanok, amelyek korrigálhatóak gyógyszerekkel, szemüveggel, mások viszont operáció nélkül nem kezelhetőek. Ezek egyike a szürkehályog, más néven cataracta, amire nem létezik hatásos gyógymód, csak a műtéti beavatkozás. Nem véletlen hangsúlyozzák a drnagymihaly.hu weboldalon, hogy csakis műtéttel kezelhető a szürkehályog. Ez a betegség a szemlencse állományának elszürkülésével jár, ami magyar nevét (szürkehályog) a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta.

Lassan alakul ki, kezdetben alig befolyásolja a látást, csak később jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Jellegzetes szimptómák kísérik a látásromlást, mint például az, hogy egyre erősebb szemüvegre lehet szüksége az érintettnek, nő a szem fényérzékenysége, zavarok észlelhetőek a színérzékelésben, kettőslátás jelentkezik, romlik a térlátás stb. Az említett esetekben elengedhetetlen a szürkehályog műtét elvégzése.

Ezt részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, aminek során meghatározásra kerül a cataracta állapota, valamint fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés. A vizsgálat alatt megállapítják azt is, hogy milyen az az ideális műlencse, ami az adott szem látását tökéletesen képes korrigálni. A beavatkozáshoz nincs szükség altatásra, sem injekcióra, az érzéstelenítés szemcseppek alkalmazásával történik. Maga a műtét rendkívül gyors, általában 15 percet vesz igénybe szemenként. Ez idő alatt sor kerül az elszürkült szemlencse eltávolítására és a páciens adottságaihoz illő, előzetes vizsgálaton megbeszélt műlencse behelyezésére.

Ez fogja a kezelést követően biztosítani a betegnek az éleslátást. A szürkehályog operációt követően, néhány óra pihenés után, a páciens távozhat a kísérőjével az operáló intézményből és otthoni környezetben pihenhet. Rendkívül biztonságos beavatkozásnak számít a szürkehályog műtét napjainkban, amiből évente 18 milliónál is többet végeznek el az orvosok világszerte, ezért a leggyakoribb operációként tartják számon.