Az objektív is lehet szubjektív!

5 egyszerű módszer a száraz szem ellen

A számítógép vagy más kijelzők hosszú ideig tartó nézése csökkentheti a pislogás gyakoriságát, ami a száraz szem kialakulásához vezethet. Tudatosan próbáljon meg sűrűn pislogni, hogy természetes módon történjen a hidratáció. Egy másik hosszú távú megoldás lehet még a Rexon-Eye kezelés, mely akár 1-1.5 évig is védhet a tünetekkel szemben.

Egy olyan eszközzel történik, ami a száraz szem szindróma minden tünetén javíthat. A működését illetően azt kell tudni, hogy kis teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezők által élénkíti a könnytermelésért felelős mirigyek anyagcseréjét, illetve természetes regenerálódását. A hatékonyságát nem lehet megkérdőjelezni, hiszen számos klinikai eredmény alátámasztja.

A kinézetét illetően úgy kell elképzelni, mint egy speciális szemmaszkot, amiben kontaktelektródák segítségével megy végbe a kezelés. A beteg csukott szemére helyezik az eszközt és 20 percig rajta hagyják. Az erősségi szintet minden esetben a páciens egyedi paramétereihez igazítják. A terápia alatt a szem környékén melegség érezhető, ami elősegíti a relaxálást. A folyamat végeztével, 5-10 percen keresztül homályos látás tapasztalható, ami ha elmúlik, akkor érezhető lesz a javulás.

Miért jó a szemmasszázs?

Hatékony és természetes módszer a kellemetlen tünetek ellen. Olyan gyakorlatokat foglal magába, amelyek javítják a vérkeringést és csökkentik a szem fáradtságát. Fokozza a mirigyek működését, amelyek felelősek a szemszárazság megelőzéséért. Az ujjak körkörös mozdulatai, különösen az összezárt szemhéjakon serkentik a könnyek termelődését.

A szemmasszázs továbbá hozzájárul az izmok lazításához, csökkenti a feszültséget, valamint enyhíti a panaszokat. A rendszeres gyakorlása segít fenntartani a tökéletes látást. Könnyen elsajátítható és nem vesz sok időt igénybe, így mindenképp érdemes kipróbálni. Fontos, hogy a masszázs során mindig óvatos legyen és ne gyakoroljon túl nagy nyomást a szemre.

A különböző technikákat bármikor megtekintheti az internetes oldalakon. A meleg borogatás szintén hatékony otthoni módszert kínál a tünetek enyhítésére. Jó hatással van a szemhéjakban található olajos mirigyek dugulására és fokozza a könnytermelést, ezáltal hidratálja a szemfelszínt. Az alkalmazásával ellazíthatja az izmokat és csökkentheti a feszültséget.

A szemkörnyéki duzzanat eltávolítása

A hideg borogatás enyhíti a szem körüli gyulladást és leveszi a duzzanatot, ami gyakran kíséri a szemszárazságot. Frissességérzetet nyújt, ami jó hatást gyakorol a közérzetre is. Egy jégkockával tele zacskót csavarjon bele egy vékony törölközőbe azért, hogy ne érje közvetlenül a bőrt. Ha ez megtörtént, akkor tegye a szemhéjára és tartsa ott néhány percig.

Bátran használhat hideg vízben áztatott törölközőt is, viszont ebben az esetben ne felejtse el kicsavarni azért, hogy ne legyen nagyon nedves és ne csöpögjön. Fontos megjegyezni, hogy nem szabad túl forró vagy túl hideg borogatást alkalmazni, mert az károsíthatja a szemkörnyéket. Szükség szerint 24 órán belül többször is meg lehet ismételni. Amennyiben a tünetek tartósak vagy súlyosak, mindenképpen keressen fel egy szemészeti szakorvost!