Az objektív is lehet szubjektív!

Fotózás alapfokon

A fotózás még ma is művészet!

A fotózás még ma is művészet!

A mai fényképezőgépek a legtöbb mindent önállóan állítanak be. A fényt, a távolságot, digitálisan bemérik és a lehető legjobb minőségű képet készíthetjük el velük, minden alaposabb előtudás nélkül.  A kicsit komolyabb gépek, ma ár kész számítógépek és olyan fotós csodákat tudunk velük, akár laikusként is készíteni, amelyeket régen, csak a teljesen profi fotósok tudtak, vagy még ők sem.

Attól függően, hogy mennyi képpontot tud kezelni gépünk, a plakátnagyságtól, a legapróbb részletig tudjuk megörökíteni az általunk megálmodott kompozíciót. Éppen ezért nagyon sok az amatőrfotós, hiszen egy nagyon jó és kreatív játék ez felnőtteknek. Ezért van az, hogy már az egészen pici babákról, a család több száz felvételt készít.

De a családi fotókon kívül, nagyon sokan örökítik meg a természeti jelenségeket, tájakat, az utazási élményekről nem is beszélve. Akit kicsit komolyabban érdekel a téma, az egy egy képszerkesztővel is megtoldhatja a fényképkészítés tudományát. Ezzel már teljesen profi minőség érhető el.

Természetesen mindezen tudás elsajátítása időigényes és valamennyire pénzigényes is, hiszen maga a gép annyit tud, amennyit fizetünk érte, ehhez jön még a számítógépes felszerelés rész és a program. Annak ellenére, hogy a mai digitális gépek rengeteg mindent tudnak, nem árt bizonyos alapszintű ismeretek elsajátítása. Ezeket, akár tanfolyamon, de könyvekből, újságokból, vagy az internetről is megszerezheti minden érdeklődő. Aki nem szeretne ennyit szánni rá, sem időben, sem pénzben, annak marad a teljesen amatőr fotózás, vagy egy profi fotós munkája.