Az objektív is lehet szubjektív!

Egy speciális fotózási terület : az ételfotó

Különleges beállítást igényelnek az ételfotók

Különleges beállítást igényelnek az ételfotók

Az ételfotók készítése sokkal több, mint az, hogy letesszük a tányért és klikk. Aki készített már ételfotót, az tudja, hogy volt egy kis macera vele, hogy a képen ne csak egy maszat látszódjon. Sokakat megigéznek az újságokban, vagy akár az internetes oldalakon látott kristálytiszta képek az ételekről, amelyek látványa sokszor szebb, mint maga az étel íze. Szerintem az olyan ember, aki nem szereti az ételeket, ha főzni nem is, de legalább megenni, vagy gyönyörűséget találni egy szépen megterített asztalban, vagy egy jól feltálalt ételben, az ne várja el magától, hogy jó ételfotót tudjon készíteni.

Ha a fotóról szeretnénk beleharapni az ételbe, akkor elmondhatjuk, hogy sikerült. Ennek az egyik feltétele, a jó megvilágítás és az, hogy a kép fókusza az ételen, illetve annak kívánt részletén legyen. Ha nem emeljük ki a fő témánkat, akkor a kép biztosan belevész a részletekbe. A mai ételelrendezés inkább a kevesebb, mint a több felé hajlik. De ha középkori hangulatot szeretnénk, akkor használhatunk húsokkal telepakolt tálakat … de ez ma annyira nem nyerő.

Tehát, ha nagyobb tányérra tudjuk helyezni az ételt és a tányér meg az étel színkontrasztban lesz, akkor már fél sikerünk van. A tányér alatti terítő szerepe is fontos, hiszen ha pl. mintás a terítőnk és tarkaság van a tányéron, ismét elvész a kiemelés lehetősége és túlzsúfolt képet kapunk. Érdemes ezzel egy kicsit eljátszogatni, kipróbálni néhány lehetőséget és biztosan rá fogunk érezni az ízére. A fotós programok is sokat tudnak segíteni ebben.