Az objektív is lehet szubjektív!

Az ételfotózás sok türelmet igényel

Az ételfotó elkészítése nem egyszerű

Az ételfotó elkészítése nem egyszerű

A fényképezés célja a látott világ egy részének, egy adott pillanatának megörökítése, néha különösebb cél nélkül, de a legtöbbször határozott céllal, reklám, weboldal, katalógus számára. Az étel fotózás ritkán történik cél nélkül. Érdemes jól felkészülni rá, ne számítsunk arra, hogy mobiltelefonnal, vagy kompakt géppel tökéletes képet tudunk készíteni. A gép legyen egy komolyabb optikával felszerelt digitális fényképezőgép, mert az étel fotózás jó géppel is komoly feladat marad. Mindig a legszebb darabok legyenek a fényképen, és ha csak lehet, természetes fényben készüljenek a fotók. A képeket célszerű állványról készíteni, a jó beállítás megtalálásához hosszabb idő szükséges és ez alatt elfárad a kéz. Ha egyedül dolgozunk, akkor nélkülözhetetlen az állvány. A környezet, a tálalás, a kiegészítők az étel fotózás szerves részei, a színek kontrasztja sokat emel az ételek megjelenésén. A tálalás csodákat tehet az ételek megjelenítésével. Fontos, hogy legyen mértéktartó és természetes. Érdemes különböző perspektívából több képet készíteni, majd kiderül az adott étel melyiken mutat a legjobban. Sok étel csak felvágva néz ki igazán szépen. Az étel fotózás a munka közben tanulható, de érdemes sok-sok fotót megnézni, mert ötleteket, beállítási formákat lehet belőlük tanulni. Vakuval nem lehet szépen ételeket fotózni. Ha kevés a fény keressünk világosabb helyszínt, lehetőleg természetes fénnyel, az ételek színét a mesterséges megvilágítás nagyon megváltoztatja. Az étel fotózás elsajátítható, de érdemes rászánni az időt.