Az objektív is lehet szubjektív!

Miért lényeges az amalgám tömés cseréje időben?

Amalgám tömés cseréje

Mindenki törekedik a spórolásra, azonban ez nem feltétlenül előnyös. Néhány fogorvos a mai napig használ amalgámot a tömésekhez, ami olcsóbb, azonban higany található benne, ezért veszélyes az emberi szervezetre nézve. Az amalgám tömés cseréje igen gyors folyamat és célszerű minél hamarabb elvégezni.

Nem is gondolná, de ezekből a tömésekből mérgező anyagok jutnak az emberi testbe. Tény, hogy csak kevés mértékben, azonban ugyanúgy kárt tesz az egészségben. A tünetek közé tartozik a hajhullás, az ízületi problémák, az immungyengeség és az allergiás panaszok is.

Már csak azért is érdemes az amalgám tömés cseréje mellett dönteni, mert a fogtól eltérő színe van, ezért ha a mosolyzónában helyezkedi el, nem feltétlenül esztétikus. A higanytartalma bizonyos esetekben kioldódhat fogcsikorgatás során, édes vagy savanyú ételek fogyasztásakor, esetleg a fluort tartalmazó fogkrém alkalmazásakor.

Az amalgám tömés cseréje során speciális módon kell eljárni, hiszen a sima fúrás által a higanygőz veszélyt jelent az orvosra és a páciensre is. A tömés eltávolítása elszívás által történik, ezért még véletlenül sem tud érintkezni a szájüreggel. Bizonyos esetekben komolyabb műveleteket kell végrehajtani a fogsorokon.

Sajnos balesetből is származhat, hogy műfogsort szükséges készíteni valakinek. Mivel ezt nem lehet halogatni, a műfogsor készítés árak mindenkinek elérhetőek. Néha a szuvasodás teszi tönkre az eredeti fogsort, azonban a leggyakoribb eset az időskori fogkihullás, amikor pótolni szükséges a hiányzókat. Általában akrilból vagy műgyantából készítik, ami ugyanolyan természetesen mutat, mint az igazi fogsor.

Értelemszerűen a fogászatok honlapján feltüntetik a műfogsor készítés árakat, amelyek fajtától függnek. Minden esetben érdemes konzultálni az orvossal, hiszen megeshet, hogy csakis alsó vagy felső protézisre van szüksége. Ritkán fordul elő, hogy egyszerre kelljen mindkettő. Nagyon fontos a műfogsor megfelelő tisztítása, valamint a kötelező félévenkénti vizsgálata a fogorvosnál.

Print Friendly, PDF & Email