Az objektív is lehet szubjektív!

Komoly probléma az eutrofizáció

Eutrofizáció

Ha egy nagyobb kertes házban élünk, akkor nem ritkán egy vagy több tóval dobjuk fel a hangulatot. Nagyon jól fest egy tiszta vízfelület a pompázatos virágok között. Sajnos a nyári nagy forróságok alkalmával gyorsan megtörténik az algásodás, ugyanis a mikroszervezetek remekül hasznosítják a felhalmozódó bomlástermékeket. A szakszerű megfogalmazás szerint, az eutrofizáció nem más, mint a vizek szerves anyagban való feldúsulása.

Ez ellen általában intenzív szellőztetéssel vagy rendszeres vízcserével lehet tenni. Léteznek olyan sajátos készítmények, amelyek az eutrofizáció mértékét csökkenthetik. Ezek általában olyan baktériumkultúrák, amelyek bár feldolgozzák a különféle összetevőket, de mégsem okoznak kellemetlen színt vagy szagot.

Ha nem figyelünk oda, az eutrofizáció jelensége könnyedén odavezethet, hogy a halak elpusztulnak. Ez nemcsak kis-, de nagyléptékben is előfordulhat a fokozott élelembevitel miatt, amit a horgászok is csinálnak a nagyobb tavakban. Látható tehát, hogy nem játék az eutrofizáció és az azt követő alga-feldúsulás. Fordítsunk ennek megalítására komoly figyelmet!

Print Friendly, PDF & Email